Kayıtlar

BEDELLİ YAZILAR

Resim
BEDELLİ YAZILAR           Erol Çatma          Yazmak insanı mutlu eder. Özellikle yazdığın yazının haklılığına inanır, yazdıkların seni mutlu ederse, tekrar tekrar okur, yeniden mutlu olursun.   Bazen de yazdıklarına inanmazsın ama yazmak mecburiyetinde kalırsın, keşke bir aksilik olsa da yayınlanmasa diye düşünürsün ama yayınlanır, çünkü o yazıyı sana yazdıranlar yayınlanması için yazdırmışlardır. Yazsan bir türlü, yazmasan bir türlü. İki arada bir derede kalırsın. Verilen görevden kaçma şansın da olamaz, çünkü yazının bedelini mutlaka almışsındır. Belki de yaşamını sağlayacak başka bir yeteneğin olmadığı için direnememiş, karnını doyurma kaygısıyla yazmışsındır. O günkü koşullar seni yazman için zorlamıştır, o yazıyı yazdığın için acı çekmişsindir ama zamanla da alışmışsındır; yeniden, yeniden yazmışsındır. Yazdığın her yazı gerçekleri biraz daha örtmüş, insanlığa zarar vermiştir. Kötü koşulları gözardı etmiş

Kestane ve Palamut

Resim
                                                 Kestane ve Palamut                                                 Yazar : Hüseyin Şeker   Bu yazımı “belgesel” gibi bıkmadan okumanızı rica ediyorum. Romanya’da Köstence Belediye Başkanı’nın bana söylediği   “ Ekip- biçip de toprağınızı berbat etmeyin. Anadolu’nun toprağının, denizlerinin, nehirlerinin bereketi kendi kendine size bakar”   sözü, hala aklımda… Bugünlerde, Zonguldak’ın yaşadığı berekete bakın: Palamut balığı bolluğu, kestane bolluğu..   Zonguldak ve civarında çıkan “ kestane”miz , dünyanın en lezizi kestanesi. Çocukluğumda, köylüler kestaneyi gerdanlık gibi, ipliğe dizip, haşlayıp öyle de satardı. Kestane, fırında kebap (gavşak), suda haşlama (tuzlama) olarak pişirilir. Ayrıca, gölge bir yerde serip, birkaç gün suyunu çekmesini bekleterek de yenir. Bu çok lezzetli olur.   Kestane kebap, Yemesi sevap..     “Palamut” u ızgara, kızartma, buğulama, pilaki şeklinde pişirebiliriz. Ayrıca, köfte