KDZ. EREĞLİ FUTBOLU’NUN BARONU CELAL ACAR ( 1899-1963 )



KDZ. EREĞLİ FUTBOLU’NUN BARONU
CELAL ACAR ( 1899-1963 )
Bu makalemizin kahramanı Celal ACAR ( Baron ) Ereğli İdman Yurdu Aza Defteri ve oğlu Mümtaz ACAR’ dan aldığımız bilgilere göre 1315 yani 1899 yılında doğmuştur. Yine Ereğli İdman Yurdu Aza defterindeki sicil bilgilerine bakıldığında İstanbul‘da 1912 yılında Turan Kulübü’nde kaleci olarak futbola başlayıp sırasıyla 1915 yılında Süleymaniye Kulübü’nde kaleci, 1919 yılında ise Kumkapı Kulübü’nün kurucu üyesi ve takım kaptanı, 1921 tarihinde İttihat Spor Kulübü azası, 1922 yılında ise Vefa Kulübü’nün Genel kaptanı olmuştur.
Ereğli futbolunun Baron’u olacak bu değerli futbolcu 1924 sonbaharında Ereğli’ye yerleşmiştir. Bu bilgiler ışığında Ereğli’nin ilk futbol takımı olan Muhtelit Gençlerbirliği takımının kuruluş tarihini 1923’e indirebilmemiz gayet mantıklı olmaktadır. Celal ACAR daha önceleri defalarca Ereğli’ye futbol oynamak için gelmiştir. Celal ACAR o dönemin efsane futbolcusu Bombacı Bekir ( Refet TEKER ) yakın arkadaşıdır. Bombacı Bekir’in Türkiye’den ülke dışına transfer edilen ilk futbolculardandır.
Yurt dışına turneye çıkan ilk kulüp unvanına sahip Galatasaray 1921 yılının Ağustos ayında Almanya turnesine çıkar. Fenerbahçe'den Nedim ( Kaleci ), Cafer, Kulaksız Galip, Zeki Rıza Sporel, Bombacı Bekir ile Beşiktaş'tan Refik Osman Top'u takviye alır. Bombacı Bekir bu turnuvada Almanlar tarafından beğenilince Karlsruhe Phoenix takımına transfer olur. Bu durum gayet manidardır, günümüzün ezeli rekabeti içinde bazen üzücü olaylar yaşansa da bu iki köklü kulübümüz o zamanlarda birbirlerine futbolcu vererek dostluk örneği göstermişlerdir. O yıllarda Avrupa çapında herhangi bir uluslararası organizasyon olmadığı için kulüpler kendi imkânlarıyla yurtdışındaki çeşitli takımlarla maçlar ayarlardı. Bu maçlar şu anki milli maçlar kadar iddialı ve heyecanlı geçerdi; Futbolculara yabancı ülkelerde oynama şansını sadece ve sadece bu turneler sağlardı. Avrupa’nın o zamanki güçlü takımları da bu şekilde bazı yıllarda İstanbul’a uğrarlar, üç büyük takımla maçlar düzenlerdi. Bekir Refet Teker’in Almanya’ya transfer olmasının ardından Fenerbahçe biraz da olsa kan kaybetmiş, uluslararası maçlarda başarısız sonuçlar almaya başlamıştır.
Bombacı Bekir arkadaşı olan Celal ACAR’ı da etkileyerek yurt dışına çıkmasını öğütler Celal ACAR da Romanya’nın Dinamo Bükreş takımı ile anlaşır fakat o uzun süre Romanya’da kalamaz ve Vefa kulübüne geri döner. İşte Celal ACAR’ın hayatındaki yeni bir dönemece burada girilir. Bir maç için Ereğli ye gelince aynı arkadaşı Şevki ATA gibi Ereğli damadı yapılarak bir nevi evlendirme usulü transfer ile Ereğli’ye yerleşmiştir. Celal ACAR ilk olarak 1925 yılında Ereğli İrfan Ocağında faaliyetlerde bulunmuş 13.05.1932 tarihinde Ereğli İdman Yurduna 91 nolu üye olarak kayıt yaptırarak bu kulübün futbol takımının antrenörü olmuştur.
Celal ACAR 1936 yılından itibaren Ereğli gençliğini derledi toparladı. Ereğli Gençlik Spor Futbol Kulübünün hocası oldu. Bu takım Halkevinin takımıdır. Flaş takım diye anılır. Halkevi Futbol takımının efsane kaptanı Ziyaettin CIBIR o dönem ile ilgili bize şu bilgileri veriyor;
1936 yılında Ereğli’nin iskelesinde kömür direklerinin üstünde Çarşı ve Yenimahalle gençleri bir araya geldiler. Ekâbir yani Mustafa AKMAN’ın gayreti ile Halkevinin spor kolunun faaliyete geçirme kararı alındı. Futbol, Voleybol ve Su Sporlarına önem verilecek hepsi faal hale getirilecekti. Futbol takımının Genel kaptanı Celal ACAR ( Baron ) oldu. Kendisi Vefa Spor’da top oynamış, Ereğli’ye sonradan yerleşmişti. İlk futbol maçımız Akçakoca Spor ile yapıldı diye hatırlıyorum. Bu maçtaki taktiğimiz WM Sistemi idi. Celal ACAR’ın bize öğrettiği bu taktik henüz bu havzada diğer takımlar tarafından tam olarak bilinmiyordu.
ACAR’ın genel kaptanlığında 1937 yılından itibaren Kozlu, Devrek gibi Zonguldak takımları ile ve çevre illerdeki takımlarla maçlar yapıldı. Ereğli Gençlik Spor ( Halkevi Takımı ) 1937-1943 yılları arasında Ereğli futbolunun gurur kaynağı oldu. Ayrıca ilerleyen yıllarda İstanbul takımları bile vapurla Ereğli’ye maçlar yapmaya geldiler. Vefa, Beykoz, Karagümrük, Yeşildirek, İstanbulspor ve hatta Beşiktaş futbol takımlarını Ereğli seyircisi izleme imkânı buldu.
Celal ACAR 1951 yılında Göztepe Gençlik Kulübü ile birleşecek olan Ereğli Gençlik Futbol takımının başında kaldı. Takım zaten 1943 yılından itibaren kan kaybetmekte o eski günlerinden uzak bir görüntü çizmekte idi.1949 yılının Mart ayı içinde Göztepe Gençlik Kulübü kurulmuş bu takım Ereğli’de popüler hale gelmişti. Bu arada ne yazık ki bir nevi yol arkadaşı olan Mustafa AKMAN ( Ekâbir ) ile fikir ayrılıkları ve çatışmaları da artmıştır. Hatta onun otoriter yapısını iyi analiz edemeyenler takımın ikinci kuşağı olan futbolculardan bazıları onu diktatörlükle bile suçlamışlardır. Bu haksız bir yorumdur. Yapı olarak başarısızlığı asla hazmedemeyen Celal ACAR ( Baron ) çok disiplinli bir kişiliğe sahipti. Bu yüzden fevri davranışlar sergileyebilmektedir. Oğlu Mümtaz ACAR beyde babasının tatlı sert bir yapıda olduğunu asla yenilgiyi hazmedemediğini yaptığımız söyleşide ifade etmiştir. Öyle ki ilerlemiş yaşına rağmen takımda talebeleri ile beraber top koştururmuş. Kdz. Ereğli’de modern anlamda sistematik futbolun babası olan namı değer Baron Celal 1963 yılında hayata veda etmiştir. Bugün onun döneminde yaşayan ve tanıma fırsatı bulan nesil tarafından hala Baron namıyla saygı ve sevgi ile anılır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ.EREĞLİ İLE İLGİLİ KİŞİ, LAKAP,YER ADLARI VE DEYİMLER

ZONGULDAK DOĞUMLU TÜRK POPU’NUN İLK STARLARINDAN AY-FERİ

BİR İSYANIN ANATOMİSİ;DEVREKLİ SAHTE KADIN PEYGAMBER DUDU HATUN İSYANI İLE KIZLAR DERESİ EFSANESİNİN BAĞLANTISI