GEMİLERİN BATIRILDIĞI YERE ÇELENK BIRAKILDI

GEMİLERİN BATIRILDIĞI YERE ÇELENK BIRAKILDI

1914 yılında Enver Paşa'nın emriyle Sarıkamış'ta şehit olan 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürmek için İstanbul'dan Trabzon'a doğru yola çıkan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithad Paşa gemilerini fark eden Rus donanması, nakliye gemilerini batırdı. Böylelikle Karadeniz'de nakliyat sona erdi. Karadeniz Ereğli ilçesinde anma törenlerinin bu yıl üçüncüsü gerçekleştirildi. İlk olarak sahil kenarında Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nın açılışı yapıldı. Deniz Kuvvetleri Karadeniz Bölge Komutanlığı'ndan kalkan TGC Turgut Reis Fırkateyni ile gemilerin batırıldığı ilçenin açıklarındaki alana gelindi. Gemilerin batırılması hakkında davetlilere helikopterhangarında Sarıkamış olayı ve Ereğli açıklarında batırılan nakliye gemileri hakkında brifing verildi.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI
Anma törenlerine Sarıkamış Dayanışma Derneği'nin Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu da katıldı. Komutan Otuzbiroğlu ve beraberindekiler brifing toplantısının ardından çelenkleri denize bıraktı. Batırılan 3 gemi için 3 ayrı büyük çelenk denizcilik geleneğiyle denize atıldı.
3 AYRI SAYGI ATIŞI
Karadeniz Ereğli açıklarında gerçekleştirilen tören kapsamında, batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mitat Paşa gemileri ile şehitleri için 3 kez art arda saygı atışı yapıldı. Törene katılan üniversiteli öğrenciler de denize gül ve karanfil bırakarak şehitleri andı. Yaşanan olayların çok anlamlı olduğunu söyleyen üniversiteli öğrenciler, fırkateyn ve batırılan gemiler hakkında bilgiler aldılar. Programa katılan Gonca Tosuncuk da, "Bugün çok duyguluyum. Bugünlerde olmamızı sağlayan birçok şehidimiz oldu. Bugün çok anlamlı bir gün, yani anlatılmaz, yaşamak lazım. O günlere gitmez lazım" dedi.
SİVİL HALK DESTEĞİ
Açıkta yapılan anma törenine bazı vatandaşlar da katıldı. Balıkçı teknelerini kiralayan Kdz. Ereğlili Belediye Meclis Üyeleri ve bazı vatandaşlar anma töreninin yapıldığı alana geldi. Fırkateynde yapılan töreni izleyen vatandaşlar ellerindeki Türk bayraklarını salladı. Boyunlarındaki Türk bayraklı atkıları da ellerinde tutan vatandaşlar anma törenine destek verdi. Törenin ardından Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve beraberindekiler kendilerine destek veren vatandaşları selamlayarak teşekkür etti.
CERRAHIN TARİH AŞKI
3 yıllık araştırma sonunda Sarıkamış olayını anmaya başladıklarını söyleyen Dayanışma Derneği'nin kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, anma törenlerinin her yıl daha da büyüdüğünü söyledi. Bir kara savaşının donanma desteği olmadan kazanılamayacağını belirten Sönmez, "Allah donanmamızı var etsin" dedi. Gazetecilere anma programını değerlendiren Sönmez, aslında kalp cerrahı olduğunu ancak içindeki tarih aşkı sebebiyle böyle bir araştırma yaptığını kaydetti. Şehitlerin hepsinin kardeş olduğunu söyleyen Bingür Sönmez şunları kaydetti: "Sarıkamış olayının anma töreninin bu yıl üçüncüsünü yaptık. Turgut Reis Fırkateyni'nin üzerinde bu gemilerin isimlerini anarak 3 büyük çelengi denizcilik geleneğine uygun olarak denize attık. Onların ruhlarını şad etmek için buradayız. 1914 yılında bir kasım sabahı büyük bir fırtına vardı. Ancak biz güneş altında bu töreni icra ettik. Sivil katılım da çok güzel oldu. Bu törenler her yıl daha da büyüyor. Bir kez daha şunu yaşadık ki, bir kara savaşı donanma desteği olmadan kazanılamaz. Allah donanmamızı var etsin. Allah onları kazadan beladan korusun. Ben bir kalp cerrahıyım. Tıp mensubuyum ama bir tarih meraklısıyım. Bu gemiler 1914 yılında battığı zaman Genelkurmay Başkanı gemilerin batmasını 3 gün sonra ancak haber alabiliyordu. Bu olay Genelkurmay'ın arşivlerinde saklanıyordu. 6 yıl önce Metin Ataç paşamızın katkılarıyla Deniz Müzesi'nin özel çabalarıyla bunları arşivlerden çıkardık ve anılır hale gelmelerini sağladık. Şunu itiraf etmeliyim ki, şehitlerin hepsi kardeştir." Gerçekleştirilen törenin ardından TGC Turgut Reis Fırkateyni Karadeniz Bölge Komutanlığı sahiline demirledi.
Kaynak : Yenihaber

http://www.eregliyenihaber.com/haber.php?hayns=2&yazilim=haberler&osmanli=hdetay&sece=1&aid=5066

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ.EREĞLİ İLE İLGİLİ KİŞİ, LAKAP,YER ADLARI VE DEYİMLER

ZONGULDAK DOĞUMLU TÜRK POPU’NUN İLK STARLARINDAN AY-FERİ

BİR İSYANIN ANATOMİSİ;DEVREKLİ SAHTE KADIN PEYGAMBER DUDU HATUN İSYANI İLE KIZLAR DERESİ EFSANESİNİN BAĞLANTISI