İPSİZ RECEP DİZİSİ İÇİN TARTIŞMALAR DEVAM EDİYOR




İPSİZ RECEP DİZİSİ İÇİN TARTIŞMALAR DEVAM EDİYOR

TRT Televizyonu tarafından dizi haline getirilen milli mücadele kahramanı İpsiz Recep tarihçiler ve gazete yazarları arasında önemli bir tartışma konusu oldu.Hala bu tartışma sürmekte bazı tarihçiler tarafından "milli kahraman" olarak anlatılan İpsiz Recep başka bir grup tarafından ise "eşkıya" ve "soykırımcı" gibi suçlamalara muhatap oluyor.
Kadir İNANIR'ın “benim idolüm” diye nitelendirdiği İpsiz Recep dizi olarak da oldukça tartışılıyor. Genç nesillere milli mücadele dönemini tanıtması açıdan oldukça yerinde bir dizi olarak TRT televizyonu takdir toplarken, dizinin dar bir bölgede çekildiği, İpsiz Recep'i tam olarak yansıtmadığı ve Rize şivesi'nin yeterince iyi kullanılamadığı gibi eleştirilere muhatap oluyor. Olaya yerel tarih açısından bakmak gerekirse İpsiz Recep kimdir ?
İpsiz Recep ve Devrekli Muharrem’in Milli Mücadelede döneminde Kdz.Ereğli’de hizmetleri bulunmaktadır.Alemdar Gemisinin kovalayan Fransız C 27 Gambotunu Kdz. Ereğlili direnişçilerle beraber bizzat kurşun yağmuruna tutan İpsiz Recep’in çetesidir.Fakat dizi dar bir film platosuna hapsedilerek daha çok bir piyes havasına sokulunca Alemdar Gemisi ve İpsiz Recep’in Ereğli’de ki faaliyet süreci dizide büyük ihtimalle yer almayacak gibi görülüyor. Bu bizce büyük eksikliktir. Kadir İNANIR, Burcu KARA, Sema ATALAY, Hakan URAL ve Nihat NİKEREL gibi ünlülerin başrolünde oynadığı dizi için şu anda başka bir gelişme ise bir dava süreci yaşanmasıdır.Dizinin yapımcısı Murat ASLANER’e mahkeme yolu görünmüştür.Çünkü Yeşilçam’ın ünlü senaristlerinden Erdoğan AKDUMAN, Murat ASLANER’in isteği üzerine, üzerinde 1.5 yıl çalıştığı “İpsiz Recep” dizisinden doğan haklarını alamadığı için dava açmaya karar verdi. Aşağıda “ KARADENİZDE BİR DESTAN GAZİ ALEMDAR GEMİSİ ” adlı kitabında yer verdiğim İpsiz Recep’e ait biyografi yer almaktadır.

MİLİS YÜZBAŞI RECEP REİS ( İPSİZ RECEP )

1862 RİZE- 1928 SAKARYA ( KARASU )

Milli Mücadelenin seçkin milis lideridir. Rize’nin doğusunda Gülbahar mahallesi ile İslampaşa mahallesi arasında Portakal bahçelerinin bulunduğu Portakallık mahallesinde doğdu. Nüfus kayıtlarına göre 1862 yaşıtlarının ifadesine göre 1855 doğumludur. “İpsiz” adını dünya nimetlerine el açmadığı elindekini herkesle paylaştığı için almıştır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Recep Amca” diye hitap ettiği bu kahraman çete reisinin Milli Mücadele’deki yeri çok önemlidir. Milli Mücadeleye katılmasında en önemli rolü ise 23’ncü Fırka Kumandanı Atıf Bey oynamıştır. Binbaşı Tufan’ın 43’ncü Alayına bağlanan çete, gözünü budaktan esirgemeden savaşmıştır. Recep Reis ise bu mücadelede milis yüzbaşılığa kadar yükselecektir. Sakarya Nehri’nin Kandıra yakasında Yunanlılar, Karasu tarafında da Milli Kuvvetler bulunuyordu. Sakarya, Ereğli ve Boğaziçi’nde baskınlar yapıp silah ve cephaneye el koymakla kalmadı, düşmanı da yıprattı.

Recep’in yanındakiler her geçen gün büyüyecek, işgalcilerin korkusu haline gelecektir. Anlatılanlara göre etrafındaki çok az gönüllü ona yetmeyince Sinop, Trabzon ve Rize hapishanelerinin kapılarını açıp mahkumlara, “Hürriyet dışarıda... Şimdi sizi serbest bırakıyor ve hürriyetinizi veriyorum. Siz de milletinize vereceksiniz. Prangada yaşamak mı, düşmanla vuruşmak mı? Kararınızı verin” diye sorar. Bu çağrı üzerine mahkumlar da Milli Mücadeleye katılır.

Çete her seferinde değişik baskın yöntemleri uyguluyordu. Bazen motorla Şile’ye geliyorlar, kara yolu ile Boğaziçi’ne gelip Küçükağız’da cephane yüklü Yunan gemilerini basıp tüm yükü Anadolu’ya sevk ediyorlardı.

Recep Reis Milli Mücadele’nin şanlı gemisi Alemdar’ın kurtarılmasında da yer almıştı. Baba Burnu’nda mevzilenen Recep Reis ve adamları yaylım ateşi ile Fransız gambotunun iki ateş arasında kalmasını sağladılar. Mücadele 2 saat sürmüş ve Alemdar kurtarılmıştır.

II. İnönü muharebesi sırasında bir Yunan taburu Sakarya’nın batısında Seyfiler’de karargah kurmuştu. Recep Reis ve birliği 29 Mart 1921’de gerçekleştirecek, Sakarya yakınındaki Boğaz bölgesine hücum eden bir başka Yunan taburuna geçit vermeyecekti. Recep Reis’in savunması 12 saat sürmüş, düşman kuvvetleri Boğaz hattını yarmak imkanını bulamamıştı. ( 01 Nisan 1921 ) Bölgede savunma hattını iki hafta koruyan Recep Reis, daha sonra Kocaeli Grup Komutanlığı’nın 17 Nisan 1921 tarihli emri gereği, Sakarya bölgesinden hareketle Hendek-Sakarya üzerinden Çatalköprüler mevkiine gelmişti.

Bu sırada Mürettep Kolordu Komutanı Kazım Bey, karargahını Düzce’den Geyve’ye nakletmişti. Kazım Bey hatıralarında Recep Reis’e de yer verir: “Kolordumuz 6 piyade taburu, 6 top ve 1 milli süvari alayından meydana geliyordu. İpsiz Recep’in milli müfrezesi de vardı . ( İpsiz Recep bu sıralarda 70 yaşına yaklaşmış durumdadır.)
Ali Fuat Paşa’nın da emrinde çalışmıştır. Recep Reis savaş sonrası İstiklal Madalyası’na hak kazananlardan biriydi. Efradı ile birlikte Ankara’ya gelmiş ve bando ile karşılanmıştı. Ankara’da bir hafta kalmışlar ve Atatürk’ün iltifatlarına mazhar olmuşlardı. Atatürk:
“Recep Reis bir daha harp olursa ne kadar kuvvetle gelirsin ?” dediğinde şu cevabı vermişti: “Adamlarım dağıldı artık. Yanımda bir yeğenim var. Ne zaman emredersen atımı ve silahımı alır gelirim. ”

Atatürk Recep Reis’e 250 lira maaş bağlamıştır. Paradan başka her şeye önem veren Recep Reis, maaşını da Tayyare Cemiyeti’ne bağışlayacaktır. Kendisine verilen arazinin altı dönümünü bırakıp gerisini de etrafındakilere dağıtacaktı.

Artık tek dostu topraktı. Silahını duvara asmış, toprağını bekliyordu. 35 numaralı ahşap evinde yanında sadece eşi Nadire vardı. 1928 yılı geldiğinde son aylarını yaşıyordu. Mezarına ise şu kitabe yazılacaktı: “Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Milis Yüzbaşı Recep Reis ( İpsiz Recep ) Rize’nin Portakallık Mahallesi’nden Emirali oğullarından Hüseyin oğlu 1868-1929

Recep Reis‘in nüfus bilgilerinde ölüm tarihi 11 Haziran 1928 olarak geçer. Ölümü, Jandarma Komutanı Memduh Bey’e bildirilmiş ve cenaze namazı kılındıktan sonra Merkez mezarlığında toprağa verilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ.EREĞLİ İLE İLGİLİ KİŞİ, LAKAP,YER ADLARI VE DEYİMLER

ZONGULDAK DOĞUMLU TÜRK POPU’NUN İLK STARLARINDAN AY-FERİ

BİR İSYANIN ANATOMİSİ;DEVREKLİ SAHTE KADIN PEYGAMBER DUDU HATUN İSYANI İLE KIZLAR DERESİ EFSANESİNİN BAĞLANTISI