KARADENİZ EREĞLİ NEREDE

Karadeniz Ereğli, Türkiye’nin kuzeyinde, Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Zonguldak il sınırları içerisinde; 41 derece 17 dakika kuzey enlemi ile 31 derece 24 dakika güney boylamı arasında yer alır. İlçenin kuzeyi ve kuzey batısı Karadeniz kıyısıdır. Doğusunda Zonguldak’ın Merkez ilçesi ile Devrek ilçesi, güneyinde ise Alaplı ilçesi bulunur. Karadeniz Ereğli aynı zamanda güneyde Bolu ilinin Akçakoca ilçesi ile sınır komşusudur. Karadeniz Ereğli 782 kilometrekarelik yüzölçümü ile Zonguldak ilinin en büyük ilçesidir.Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki tüm yerleşim merkezleri gibi Karadeniz Ereğli’nin doğal yapısı da Karadeniz sahiline dik inen yamaçlardan oluşur. Yükseklikleri 200-250 metre arasında değişen kesintisiz tepelerle İlçe, Alaplı’ya doğru uzanır. Yer yer derin vadilerle kesilen arazi yapısı genel olarak dağlık ve engebelidir. Zonguldak il sınırına yaklaştıkça artan yükseklik 2000 metre civarındadır. Karadeniz Ereğli’de büyük ova ve yayla yoktur. Ancak Zonguldak ili genelinin aksine Ereğli %0-10 arası değişen eğim ile sınai kentleşmeye çok elverişli bir yapıya sahiptir.

DOĞA VE TURİZM
Bütün Karadeniz'de olduğu gibi, Ereğli'de bol yeşile sahip çok güzel bir ilçedir. Engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Arazi genel olarak orman ve fundalıklarla kaplıdır. Ormanlarda; kayın, kestane, köknar, ıhlamur, çam, ardıç, sedir, ceviz gibi ağaçlar yer almaktadır. Doğanın güzelliğiyle iç içe kurulmuş şehir yeşilliklerle bezenmiş Göztepe, Çeştepe ve Kaletepe'den muhteşem görünmektedir. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethedildiğinde diktirmiş olduğu asırlık Fetih Çınarları Halen yaşamaktadır. Orman işletmesi tarafından korumaya alınana bu çınarlar, şehrinde sembolü olmuştur.
Doğal güzelliğin yoğunlaştığı pek çok bölgesinden biri olan Güneşli olağanüstü güzellikte şelalelere ve mesire yerlerine sahiptir.Ayrıca bölgede bulunan akarsuyun şifalı ve kutsal bir su olduğuna inanılmaktadır.
Kestaneci Köyü Roma ve Bizans döneminde yerleşim yer olarak kullanılmıştır. Ayrıca ilk Osmanlı Çileği'nin yetiştirildiği yerdir.Uzun Mehmet'te yine bu köyde yaşamıştır.
Turizme açılmamış Cemaller köyü küçük bir doğal plaja sahiptir. Güleviç köyünde ise çeşitli şelaleler ve mağaralar bulunmaktadır. Bu mağaralarda hangi döneme ait olduğu bilinmeyen çeşitli figürler, yazıtlar bulunmaktadır.
Ereğli Ormanlarında yapılacak bir kaç günlük tatilde, vücudunuzun rahatladığını, kanınızın temizlendiğini ve kuş gibi hafiflediğinizi hissedersiniz.
Kdz. Ereğli bir sahil şehri olması dolayısıyla bir tatil beldesinin tüm özelliklerini barındırır. Yaz aylarını; gündüzleri sahillerde veya orman içlerinde piknik yaparak değerlendiren halk geceleri ise yine sahil kenarında pikniklerini sürdürmekte veya şehir merkezinde yer alan sahil kesiminde eğlenmektedir.
KÜLTÜREL YAPI
Kdz.Ereğli tarihin bütün dönemlerinde tabii limanı ve elverişli coğrafi yapısıyla, çeşitli uygarlıkların etkisi altında kalmıştır. Ereğli'nin kömürün bulunuşu ve ve Demir Çelik Fabrikalarının kuruluşuyla nüfus oranı oldukça artmıştır. Zengin ekonomisi, sosyal yaşantısının çağdaş boyutlarda ve sosyal refah düzeyinin yüksek olması Ereğli'yi ülke ortalaması üzerine çıkarmıştır. İlçede gerek özel, gerekse Devlet ve Kamu iktisadi kuruluşlarında çalışanların eğitim ve kültür seviyelerinin yüksek oluşu nedeniyle çok sayıda klüp ve dernek kurulmuştur.
İlçede yaşayan halkın büyük bir çoğunluğu Erdemir Demir Çelik Fabrikalarında, Armutçuk Kömür işletmelerinde çalışmaktadır.
İlçede Atatürk'ün Doğumu'nun 100. yılında bir kültür sitesi yapılmıştır. Bu sitede kütüphane, müze, çeşitli etkinliklerin düzenlendiği salonlar ve sinema salonu bulunmaktadır.
ELPEK BEZİ
Dokumacılık, Anadolu'nun kültürel zenginlikleri arasında önemli yeri olan ve yöresel özellikler gösteren özgün bir el sanatıdır.
Halı, kilim, battaniye ve bez dokumacılığı, yörelere özgü malzemelerle ( yün, pamuk, keten, ipek vs.) özdeşleşmiş, Anadolu insanı elindeki hammadde ile en güzeli gerçekleştirmeyi her dönemde başarmıştır.
Elpek bezi, bu geniş yelpaze, " Keten Dokumalar" Kategorisinde yerini almış, Batı Karadeniz Bölgesi'nin, bir zamanlar tarım ürünü "Keten"in, liflerinden yüzlerce, binlerce yıldır üretile gelmiştir.
1940-50 yıllarında kaybolma sürecine giren Elpek bezi, yaklaşık 50 yıl aradan sonra yeniden canlandırılıp yaşatılmaya başlandı.
KDZ.EREĞLİ'DE SOSYAL FAALİYETLER
Ereğli'de Sosyal faaliyetler oldukça yoğun yaşanmaktadır. Futbol, voleybol, bisiklet, izcilik, satranç, boks sporları yapılmaktadır. Ayrıca yelken Klüp İl Temsilciliği ilçededir. Yüzmede ise il çapında yapılan müsabakalar Erdemir Yüzme yüzme havuzunda yapılmaktadır.
İlçede Folklörü ise Erdemir musiki ve Folklor Derneği tarafından yaşatılmaktadır.
İlçede A.K.M ve Dikmen Sinemaları, Erdemir Sosyal Ünitelerinde'de , Erdemir sineması bulunmaktadır.
Erdemir Musiki Derneği ve amatör tiyatro grupları faaliyet göstermekte. Devlet tiyatroları ve özel tiyatrolar , A.K.M ve Erdemir sahnelerini kullanmaktadırlar.
KÜLTÜR FESTİVALİ
Belediye 1991 yılından beri Osmanlı Çileği Kültür Festivali düzenlemektedir.Bu festivalde çeşitli yarışmalar düzenlenmekte, çeşitli sanatçılar getirilerek konserler, sergiler, paneller gerçekleştirilmektedir. Osmanlı çileği ilçenin önemli gelir kaynaklarındandır.
Ereğli'de güzel sanatlara ilgi oldukça büyüktür. Eski yapılarda bulunan duvar süsleri işlemeler bunu göstermektedir.Bunlardan birisi Nakkaş Tahsin'dir. Nakkaş Tahsin'in yapmış olduğu çok güzel tavan ve duvar süsleri hala evleri süslemektedir. Ereğli'de 6 adet resim, 1 Adet de heykel atölyesi bulunmaktadır. Ereğlili ressamlar kendilerini ilçede ve Türkiye'de kanıtlamışlardır.
Kaynaklar : Kdz.Ereğli Kaymakamlığı'nın Kültür Yayınlarından Alıntılar Yapılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KDZ.EREĞLİ İLE İLGİLİ KİŞİ, LAKAP,YER ADLARI VE DEYİMLER

ZONGULDAK DOĞUMLU TÜRK POPU’NUN İLK STARLARINDAN AY-FERİ

BİR İSYANIN ANATOMİSİ;DEVREKLİ SAHTE KADIN PEYGAMBER DUDU HATUN İSYANI İLE KIZLAR DERESİ EFSANESİNİN BAĞLANTISI